U heeft als bedrijf of particulier een last onder dwangsom of bestuursdwang aan uw broek gekregen. U moet iets doen of laten of anders moet u een forse boete betalen aan de gemeente of andere overheidsinstantie. Mogelijk is ook dat de overheid na een begunstigingstermijn zelf aan de slag gaat met het wegwerken van een gestelde overtreding en dat vanzelfsprekend op uw kosten.
Indien u als bedrijf of particulier terecht komt in zo’n traject van bestuursdwang is het zaak om ieder brief goed in de gaten te houden omdat net zoals andere besluiten in het bestuursrechter zo’n last onder bestuursdwang een rijdende trein is, vaak zonder noodrem.
Het traject begint altijd met de stelling van bijvoorbeeld de gemeente dat er sprake is van een overtreding (ook een dreigende overtreding kan aanleiding zijn). U krijgt bericht dat de overtreding ongedaan gemaakt moet worden. Er is bijvoorbeeld gebouwd in strijd met het bestemmingsplan. Doet u dat niet binnen de termijn dan zal de gemeente bestuursdwang aanzeggen. U heeft dan de mogelijkheid hiertegen een zienswijze in te dienen en vervolgens bezwaar en beroep. Van belang is dat ook in geval van bezwaar en beroep het besluit blijft lopen en u mogelijk ook een voorlopige voorziening moet aanvragen omdat anders wellicht een dwangsom gaat lopen.
Mogelijk is dat er op zich terecht een dwangsom is opgelegd maar vervolgens de vraag speelt of een dwangsom verschuldigd is. Ook hiertegen kan in geval van een invorderingsbesluit bezwaar worden gemaakt.
Zit u met bestuursdwang of een bestuurlijke dwangsom neem dan contact op met Ivo Sigmond.
Hij is specialist bestuursrecht en kan u snel vertellen of bezwaar en beroep zinvol is tegen de aangezegde bestuursdwang of dwangsom en wat u kunt doen om hoge kosten te vermijden.
sigmond@lsadvocaten.com of bel: 0641396757